18 apr Interview: Hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling startte?

Door: Kiyara Venner

Wie ben ik? Een populair spel en TV-programma in de jaren 90. Maar ook een belangrijke en veelvoorkomende vraag van deze generatie. Volgende week start de eerste intervisiegroep van Stichting NetWerkend. Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat tijdens deze intervisiebijeenkomsten centraal. Wij spraken alvast met Jordi Bender (20), een van de deelnemers van deze intervisiegroep.

“Op dit moment heb ik even geen werk en dat is een bewuste keuze. 2,5 jaar geleden ben ik begonnen als kok in een klein restaurant. Een prettige omgeving met fijne collega’s waar ik snel kon leren en steeds meer verantwoordelijkheden kreeg. Ideaal zou je denken, maar na zo’n 1,5 jaar waren de groeimogelijkheden op en liep ik tegen een plafond. Net als veel anderen van mijn generatie wil ik graag blijven ontwikkelen. Uitdaging, dat is wat ik zocht. Ik creëerde een kans om bij een restaurant op topniveau te starten als leerling-kok.  Een flinke stap omhoog. Toch heb ik na een aantal maanden mijn baan daar opgezegd. Ineens overviel mij de vraag: was dit wel wat ik wilde?”

“Zowel op professioneel als persoonlijk vlak speelde ik met allerlei vragen: Wie ben ik? Hoe wil ik dat andere mensen mij zien? Mijn oom en tante tipten mij over NetWerkend. Ik heb Joop, coach bij NetWerkend, benadert voor een aantal buddysessies. Met een onafhankelijk en objectief persoon praten over mijn ontwikkeling was erg fijn. Tijdens deze sessies stelde Joop mij vragen waardoor ik bewust naar mijzelf ging kijken.

Wat mij heel erg heeft geholpen is de tip om “bewustmomenten” te creëren. Veel van wat we doen, doen we op de automatische piloot. We creëren patronen. Ik heb mijzelf op deze “bewustmomenten” de vraag gesteld: Wat doe ik nu en wil ik deze eigenschap veranderen of is het iets wat bij mij hoort en waar ik trots op mag zijn?”

“Sinds één maand kies ik voor mijzelf. Ik doe nu alleen dingen waarvan ik het idee heb dat ze iets toevoegen aan mijn persoonlijkheid. Ik ben voor 1 à 2 dagen in de week bij mijn oude werkgever blijven werken om al mijn rekeningen te kunnen blijven betalen. De overige tijd besteed ik aan dingen die mij helpen om te ontdekken wie ik ben en waar ik mij in wil ontwikkelen. Ik beoefen een nieuwe sport ‘Padel’ en neem deel aan de intervisiegroep van NetWerkend. Wat mij met name aanspreekt in de intervisiegroep is dat ik op die manier niet alleen bezig ben met mijn eigen ontwikkeling, maar ook aan de ontwikkeling van anderen kan bijdragen.”

“Ik heb de toekomst bewust helemaal opengelaten. Ik heb mijzelf toestemming gegeven om echt op zoek te gaan naar wie ik ben en wat ik wil. Ik gun mijzelf die tijd, hoe moeilijk ik dat ook vond. Ik besef me dat ik veel geluk heb, dat ik op zo’n jonge leeftijd bewust bezig ben gegaan met de vraag: Wie ben ik? Ik heb de antwoorden nog niet gevonden, maar het heeft mij zeker al dingen gebracht. Ik raad alle young professionals aan om hun gevoelens, ideeën, verlangens, vragen en twijfels uit te spreken en daarover in gesprek te gaan. Neem iemand in vertrouwen. Door eerlijk te zijn en vragen te stellen, ben ik gekomen tot waar ik nu ben. Ben bereid om open te staan en op je bek te gaan, om dingen te horen die je misschien niet wilt horen. Je kunt alleen groeien als je je een beetje oncomfortabel voelt. Ik kan mij niet voorstellen dat je dat in je eentje zou kunnen, dus wees niet bang om te vragen! Mijn ervaring is dat er altijd mensen in je omgeving zijn die je heel graag helpen.”

Ook deelnemen aan een van onze intervisiegroepen? Kijk hier voor meer informatie en meld je aan.