11 jan Blog: Ontdek jezelf, want er is niemand op de wereld zoals jij

Door: Joop Obelink

Laat ik beginnen met mezelf even kort voorstellen: mijn naam is Joop Obelink en ik ben sinds kort secretaris bij Stichting NetWerkend. Ik voel me enorm vereerd om te mogen bloggen voor NetWerkend. Dit, omdat ik volledig sta achter de intentie van NetWerkend om jongvolwassenen te motiveren voor en te helpen met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Zelf begon ik pas na te denken over de zin van mijn leven na mijn 40e. Jonge mensen die serieus aan hun persoonlijke ontwikkeling werkten waren in die tijd schaars. Waar men toen alleen de term midlife crisis kende, is een quarterlife crisis tegenwoordig niet vreemd. Het woord crisis doet vermoeden dat het iets negatiefs is, maar niets is minder waar. Een crisis is niet leuk, maar wel erg waardevol. Het geeft namelijk inzichten in jezelf en dat is belangrijk.

Ik zie bij jonge mensen om mij heen veel zelfbewustzijn en verantwoordelijkheid voor een betere wereld. Tevens hoor ik dat veel jongvolwassenen impact willen hebben in hun leven. Allemaal prachtige ingrediënten die het mogelijk maken met deze generatie een verschil te maken en als het ware de ontwikkeling van de mensheid te versnellen. Ik ben van mening dat de wereld daarmee een exponentiële morele groei gaat doormaken. Exponentieel omdat het met zich mee gaat brengen dat toekomstige ouders heel bewust hun kinderen opvoeden, die op hun beurt al heel bewust zijn als ze aan hun jongvolwassen leven beginnen.

Tevens word ik enthousiast over het feit dat we met het behandelen van actuele thema’s en het begeleiden van intervisies jong volwassen helpen om autonoom (zelfstandig, onafhankelijk) te worden/zijn en zichzelf (verder) te ontdekken.

Waarom is dat zo belangrijk?

We leven in een sociale cultuur, waarbij het niet vanzelfsprekend is dat je volledige autonomie ontwikkelt. Het sociale is veelal belangrijker dan doen wat je zelf vindt dat gedaan moet worden. En wat is dat eigenlijk jezelf? We zijn immers allemaal een product van onze omgeving. Wie ben jij nu echt en wat vind je belangrijk in het leven?

De wereld vraagt om jonge, inspirerende en volwassen mensen die zorg dragen en verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. We willen een wereld achterlaten die ook nog leefbaar is voor onze kinderen en kleinkinderen. Leefbaar is in deze context meer dan alleen milieu, maar denk ook aan een leven met minder stress, betere gezondheid, meer tolerantie enz. Om deze vraagstukken te beantwoorden hebben we een cultuur nodig die ieder mens de ruimte biedt om zijn of haar eigen unieke bijdrage te leveren. En jij kunt jouw bijdrage het best leveren door helemaal jezelf te zijn.

En hoe zorg je er nu voor dat je loskomt van de cultuur en jouw eigenheid gaat leven?

Daar gaat NetWerkend jou bij helpen, door het aanbieden van een gebalanceerd programma, waarbij wij jouw professionaliteit en persoonlijkheid bij elkaar brengen. Verwacht niet dat NetWerkend de antwoorden heeft voor jou. Die heb je zelf! We kunnen je wel helpen bij het vinden van jouw antwoorden.

De vraag is dus…..
Wie ben jij, wanneer je los komt van cultuur en wat vind je dan belangrijk?

Persoonlijke ontwikkeling gaat dus met name over het vinden van jouw antwoorden. En de paradox (tegenstrijdigheid) is, dat je die niet alleen kunt vinden. Daar heb je andere young professionals voor nodig om mee te sparren en mensen met levenservaring, die weten welke vragen ze moeten stellen om jou je antwoorden te laten vinden.

In een volgende blog ga ik nog wat dieper in op persoonlijke ontwikkeling.

We zien je graag bij één van onze bijeenkomsten. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt vanzelf de uitnodigingen daarvoor.