10 tips om te netwerken

13 mrt 10 tips om te netwerken

  1. Een groot voordeel van een netwerkevenement dat is aangemaakt via Facebook, is dat je kunt zien wie zich heeft aangemeld. Als je weet wie er komt, kun je alvast wat voorbereidend werk doen.
  2. Blijf niet bij het bekende clubje mensen hangen. Heel verleidelijk en veilig, maar zo leer je natuurlijk nooit nieuwe mensen kennen. Ga op stap en probeer praatjes aan te knopen. Sluit bijvoorbeeld aan bij een groepje mensen waarvan je slechts één iemand kent. Grote kans dat die ene persoon je voorstelt aan de rest.
  3. Ken je niemand op de borrel en vind je het lastig om anderen te benaderen, ga dan bij iemand staan die ook alleen staat. De ander zal blij zijn dat er iemand bij hem komt staan en je maakt het jezelf en de ander makkelijk om een gesprek aan te gaan.
  4. Toon oprechte interesse, niet alleen in iemands werk, maar ook in zijn of haar privé-leven. Op die manier leer je mensen echt kennen en bouw je een band op.
  5. Namen onthouden is altijd een dingetje. Veel mensen zijn direct na het voorstellen al weer vergeten hoe hun gesprekspartner heet. Luister aandachtig en herhaal de naam van je gesprekspartner. Ben je na afloop toch vergeten hoe iemand heet, zoek dan op Facebook het evenement weer op, loop de profielfoto’s na en je zult zien dat je een heel eind komt.
  6. Ga niet meteen strooien met visitekaartjes. Knoop eerst een gesprek aan en vraag iemand gedurende het gesprek of na afloop naar een visitekaartje. Grote kans dat hij of zij ook naar jouw visitekaartje vraagt. Let wel: dan moet je deze natuurlijk wel hebben. Heb je geen visitekaartjes? Zorg dan dat je vooraf een aantal van de Netwerkend-visitekaartjes hebt ingevuld en deel op die manier jouw gegevens. Dat maakt het net even makkelijker om na afloop contact te leggen.
  7. Noteer waar je mensen van kent en over welke belangrijke dingen je hebt gesproken. Op die manier heb je een mooi gespreksonderwerp voor een volgende keer. LinkedIn heeft hier een handige tool voor: onder het kopje relationship staat de optie “note”, daar kun je noteren waar je iemand van kent en waar je over gesproken hebt.
  8. Iedereen heeft connecties. Ga na of jij voor jouw gesprekspartner nog interessante mensen kent in jouw netwerk. Op die manier kun je elkaar verder helpen!
  9. Blijf lang hangen op de borrel. Hoe later het wordt, hoe kleiner het clubje en hoe beter en makkelijker je de mensen leert kennen.
  10. Kom ook de volgende keer weer naar de borrel van Netwerkend en je zult zien dat het netwerken steeds makkelijker gaat.